حرارت بالا به ارگان های داخلی و عملکرد آن ها آسیب می رساند و این امر مختص به افراد مسن نیست.
علایم گرمازدگی:
تعریق: پوست فرد پس از مدت تعریق خشک و داغ می شود. هوای گرم بدن را گرم و کاملا آب بدن را خشک می کند.
سردرد: سردرد شدید علامت شایع گرما زدگی است.
افزایش دمای بدن: یکی از علایم گرمازدگی، بالا رفتن دمای بدن است که می تواند از ۴۰ سانتی گراد نیز عبور کند.
قرمز شدن پوست: در پی گرمازدگی، فرد دچار تغییرات پوستی نیز می شود. با بالا رفتن دمای بدن، پوست قرمز می شود.
ضربان قلب: با تلاش کردن زیاد بدن برای کنترل دما، ضربان قلب به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند.
حالت تهوع: این حالت یکی از علایم گرمازدگی در بزرگسالان است.
هوای
داغ تابستان بسیاری از مردم را دچار گرمازدگی میکند و متخصصان طب سنتی
معتقدند که مصرف شربت سکنجبین برای رهایی از گرمازدگی این روزها بسیار مفید
است.
شربت آب لیمو
توصیه ابو علی سینا برای جلوگیری از گرمازدگی
به
گفته شیخالرییس، دوغ ترش نیز برای گرمازدگی مناسب است. اگر فرد آفتاب زده
شده بهتر است در سایه بنشیند و پای خود را در آب سرد بشوید و اگر تشنه بود
اندک اندک از ظرفی با دهانه باریک آب بنوشد. علاوه بر این خوراکش هم باید
از غذاهای زود هضم باشد.
ابوعلی سینا در این باره توصیه کرده است:
– مالیدن روغن بنفشه روی پیشانی، برای جلوگیری از گرمازدگی و سردردهای صفراوی مفید است.
–
فرد بعد از سفر، حمام آب سرد بگیرد تا از آسیب سفر به دور باشد و سرحال
آید. البته نباید در این کار عجله کند و باید به تدریج آب تنی کند.
–
فرد مسافر، سر و سینه خود را از تابش مستقیم نور خورشید بپوشاند و در راه
قاووت جو و عصاره میوه تناول کند و قدری برای حرکت صبر کرده و سپس به راه
افتد.
– کسانی که از باد سر میترسند بهتر است دهان و بینی
خود را بپوشانند و در سفر از دوغی که 24 ساعت قبل از سفر در آن پیاز خرد
شده باشد، استفاده کنند. همچنین بوییدن روغن گل سرخ و روغن تخم کدو و خوردن
روغن تخم کدو مفید خواهد بود.
زکریای رازی مصرف سکنجبین با یخ را مفید میداند
زکریای
رازی گفته است: نوشیدن شربت سکنجبین منافع بسیار دارد. یکی از منافع
سکنجبین آن است که چون آن را با یخ خنک کرده و بنوشند، صفرا را میبرد و از
التهاب حرارت معده میکاهد، و آن چه بلغم در معده و رودهها باشد، خارج
میکند.
اگر سکنجبین را با ریشه و تخم کاسنی مخلوط کرده و
کمی گلاب به آن اضافه کنند، نوشابهای پر سود و شگفت آور میشود، به خصوص
برای کسانی که جگر و معدهای گرم داشته و یا دچار گرفتگی معده شدهاند و
نیز برای کسانی که مبتلا به نفخ میباشند منافع زیاد دارد، اما برای
مبتلایان به زخم معده و روده، مضر است.
از آنجا که فرد گرمازده
اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد دارد، باید به تدریج و آهسته مایعات را
بنوشد تا معده وی دچار تحریک و درد نشود
عناب و شکر
برای
رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر به صورت خنک
میل کنید. همچنین خوردنیهای سرد و تر مانند گل بنفشه، خاکشیر، هندوانه و
تخم خیارین (خیار، کدو، هندوانه و خربزه) نیز توصیه میشود. البته بهترین
دارو برای رفع گرمازدگی دم کرده عناب و زرشک است که همراه با مقداری شکر
میل میشود.
شربت خاکشیر
خاکشیر یخ زده و شربت آبلیمو
استفاده از خاکشیر یخ زده و شربت آبلیمو برای جلوگیری از گرمازدگی موثر است.
برای جلوگیری از اسهال و تأثیر خنکی، خاکشیر باید به شکل یخ زده یا همراه خورده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال آور است.
با
توجه به گرمی و آلودگی هوا، مصرف آبلیمو نیز به دلیل داشتن ویتامین C که
دارای خاصیت ضدعفونیکننده است توصیه میشود و نیاز است هر دو روز یک بار،
یک عدد لیمو در آب مصرفی استفاده شود.
تـخـم شـربـت
تخم
شربت در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعابدار به
صورت محلول در آب (شربت) استفاده میشود. لعاب این دانهها پس از جذب آب،
به صورت ژلهای درمیآید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد.
تخم شربت در طب سنتی ایران به عنوان رفع کننده التهابات دستگاه تناسلی و مجاری ادرار کاربرد بسیار داشته است.
بـهلیــمــو
بهلیمو
گیاهی به صورت درختچه است که از برگ آن استفاده میشود. این گیاه از قدیم
در طب سنتی ایران به عنوان آرامبخش، ضد تشنج، ادرارآور، رفع کنندهی
سرگیجه و تپش قلب مورد استفاده بوده و در حال حاضر نیز از آن استفاده
میشود.
هندوانه
هندوانه یک میوه تابستانی
لطیف، آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که اصولاً
برای رفع عطش در اوج گرمای تابستان مصرف میشود و مورد پسند بسیاری از مردم
است. طبیعت هندوانه سرد و تر است و برای افراد گرم مزاج بسیار مطلوب است.
مربای پوست هندوانه برای رفع حرارت بدن، رفع تشنگی و گرمازدگی بسیار مفید
است.
گلاب
برای معالجه اشخاص گرمازده،
بهترین راه خوراندن گلاب همراه با مقداری یخ است، به قدری که باعث استفراغ
شده و صفرا را خارج نماید. نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین میبرد و
بدن را تقویت میکند. بوییدن گلاب برای تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت
حواس باطنی مفید است.
نکات قابل ذکر
–
هنگام گرمازدگی از گرفتن دوش آب سرد به جهت ایجاد شوک، از قرار گرفتن در
معرض باد مستقیم کولر به دلیل ایجاد عفونتهای تنفسی و از نوشیدن سریع
مایعات بسیار سرد به جهت به هم خوردن وضعیت سیستم ایمنی و گوارشی بدن
خودداری کنید.
– با مالیدن حوله خنک به بدن فرد گرمازده، وی را به حالت طبیعی بازگردانید.
– میوههایی مانند آلبالو، خیار و هندوانه نقش بسزایی در تنظیم درجه حرارت بدن دارند.
–
از آنجا که فرد گرمازده اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد و یخ دارد، باید
وی را تشویق کرد تا به تدریج و آهسته مایعات را بنوشد تا معده وی دچار
تحریک و درد نشود.
– با چکاندن چند قطره آبلیمو در آب
آشامیدنی و افزودن مقدار کمی نمک، ترکیب مناسبی به دست میآید که میتواند
کمک زیادی به پیشگیری از بروز گرمازدگی کند.
در فصل
تابستان بدن تعریق کرده و به این ترتیب بدن آب زیادی از دست میدهد همچنین
به همراه عرق علاوه بر از دست رفتن آب، نمک و املاح بدن نیز از دست میرود.
وی
افزود: برای تامین آب بدن باید مصرف مایعات افزایش یابد همچنین برای
تامین نمک و املاح بدن باید آبی که مورد استفاده قرار میگیرد کمی نمک و یا
کمی شکر داشته باشد و البته نباید شیرینی و یا شوری آب در حد زیاد باشد.
کاوهای تصریح کرد: مصرف آبمیوههای طبیعی و خانگی برای پیشگیری از گرمازدگی بسیار مفید است.
وی
ادامه داد: مصرف آبمیوههای صنعتی که برخی به غلط استفاده میکنند توصیه
نمی شود. این کارشناس گفت: مردم برای پیشگیری از گرمازدگی باید مصرف
سبزیجات و میوههای آب دار از جمله هندوانه و طالبی را افزایش دهند.
وی
خاطرنشان کرد: برای اینکه کودکان در معرض گرمازدگی قرار نگیرند والدین
باید آنها را کمتر در معرض آفتاب قرار دهند و در صورتیکه کودک شیرخوار است
باید مصرف شیر مادر را افزایش دهند همچنین در صورتیکه کودک 6 ماهه است
باید در کنار دادن شیر مادر، آب جوشیده سرد شده به کودک بخورانند همچنین
مصرف آبمیوه طبیعی خانگی برای کودک بالای 6 ماه توصیه میشود.
منبع : نامه نیوز